Omega 3 og Omega 6

Omega3 og Omega6

Dette er en informasjonsside om Omega 3 og Omega 6

Hva bør man vite om Omega3?

Så ofte kan vi høre at vi bør spise Omega-3 for helsen vår, men jeg føler det er bare halvparten av sannheten fordi vi tror vi bør spise hva markedet tilbyr oss, nemlig Omega-3 fra fisk og i kapsler. Så hva kommer det av at vi blir tilbudt Omega-3 fra fisk? Det er et enkelt svar, og det er fordi fiskeoljen de produserer Omega-3 fra er et biprodukt fra fiskeindustriens fiske pulver produksjonen som for det meste foregår i Sør-Amerika i land som Peru og Chile. Hva du kanskje ikke vet er at denne råvaren av fiskeolje som er produsert der er produsert på ikke-hygieniske anlegg, hvor både mat for dyr og mennesker er produsert på samtidig og på samme sted. Dette er nå ved fastsatt lov forbudt av EU, men på grunn av omstendighetene har landene i Sør-Amerika fått midlertidige godkjenninger for slik produksjon for et år eller to, kanskje lenger.

Det vi føler er at det er galt likevel å konsumere fiskeolje etter som jeg anser dette som sekundære oljer eller "brukte" oljer. Sammenlignet med oljer fra planter, så kan du via planter virkelig få en god kilde med god kvalitet Omega-3 som ikke er som Omega-3 fra fisk i det hele tatt. Det samme gjelder Omega-6, som man også trenger.

I dag er det altfor mange kommersielle interesser i Omega-3 markedet, slik at du trenger å vite hva du i virkeligheten betaler for og hva du spiser, men det kreves ofte at du gjør din egen uavhengig forskning eller fortsetter å lese her, ettersom jeg har gjort denne forskningen for deg. Fordi jeg ikke prøver å selge deg Omega-3, kan du trygt fortsette å lese dette ettersom vårt mål er å informere deg om hva som er bra og hva er "ikke så bra", selv om dette kan også argumenteres som alt annet. En ting er iallfall sikkert, og det er det faktum at Omega-3 er en enorm verdensomspennende marked så mye av informasjon der ute kan man dessverre ikke stoles på ettersom forskning på Omega-3 er primært gjort på fiskeolje og ikke planteoljer.

Så her vil vi gi deg noen grunnleggende informasjon om Omega-3 som vi alle trenger for å få i oss EFA (essensielle fettsyrer) som er LA (linolsyre) funnet i Omega-6 og ALA eller LNA (alpha linolenic acid) funnet i Omega-3. Grunnen til at de kalles "Essential" er fordi kroppen ikke er i stand til å produsere dem, så vi må tilføre kroppen dette via våre dietter eller kosttilskudd som i dette tilfellet kan være kapsler.

Det er flere ikke-essensielle fettsyrer som er ikke-essensielle fordi kroppen kan produsere dem ut av andre fettsyrer. Slike ikke-essensielle fettsyrer er;

 • EPA Eikosapentaensyre eller Icosapentaenoic syre) er nødvendig og viktig for vår hjerne, hjerte og øyne - god kilde for EPA er mikroalger.
 • DHA (Docosahexanoic syre) er som EPA, nødvendig for hjernen, hjertet, og øyne - god kilde for DHA er mikroalger.
 • SDA (stearidonsyre) er nødvendig for å øke EPA og DHA konsentrasjonen - god kilde for SDA finnes i solbær frø olje.

De ikke-essensielle fettsyrer heter ikke-essensielle fordi kroppen kan faktisk produsere de fra Omega-3 ALA der;

 • AA eller ARA (arakidonsyre) er en nødvendig komponent og forløperen som kan ha motstridende effekter på mottagere og finnes i cellemembranen.
 • GLA (Gamma-linolenic syre) er nødvendig for å hindre visse hudsykdommer, men anses ikke-essensielle fordi kroppen kan lage dem fra Omega-6 LA.

Omega-3 konverteringen skjer som følger;

 • ALA konverterer til et enzym kalt Delta-5-desaturase.
 • Delta-5-desaturase konverterer igjen til SDA.
 • SDA forlenges og konverterer til EPA.
 • EPA forlenges og konverterer til DHA og prostaglandin PGE3.

Omega-6 konvertering prosessen er som følger:

 • LA konverterer til et enzym kalt Delta-6-desaturase
 • Delta-6-desaturase konverterer igjen til GLA.
 • GLA omdannes til DGLA.
 • DGLA konverterer til Prostaglandin PGE1 og AA.
 • AA konverterer til Prostaglandin PGE2.

Du finner de ferdige konverterte eller langkjedede typer EPA og/eller DHA i fet fisk som laks, makrell og tunfisk. Dette er i de fleste tilfeller ferdig omvandlede typer av disse oljene fordi fiskene spiser mikroalger som er rik på ALA og konvertere denne til DHA og/eller EPA i fiskekroppen sin. Så faktisk gjør fisken bare akkurat det samme som alle og en av oss mennesker kan gjøre selv, og det er å konvertere ALA til både DHA og EPA i våre egne kropper.

Det er velkjent at planter inneholder ALA og LA, men gjennom prosessering og raffinering av oljer fra frø, nøtter og planter er nesten alt av ALA tapt i prosessen og slike produkter ender opp med altfor mye Omega-6 LA innhold, som forårsaker en enorm ubalanse mellom LA og den nødvendige ALA i kroppen vår.

Så det definitivt beste kilden til omega-3 ALA som vil konverteres automatisk til både DHA og EPA i kroppen vår er;

Alle mørkegrønne blad planter, Chia frø, linfrø, hampefrø, Canola, valnøtter, soya, gresskar frø og lignende.

© 2002/15 www.Anne-Selene.com, Alle rettigheter opprettholdt.